Een foto van Zieuwent
Onderwerpen
Klik hierboven om een onderwerp te kiezen

Column Maddy Hulshof: plek in de herberg

Plek in de herberg

Een handige man, een zwangere vrouw en een weide-dier op zoek naar een plaats voor de nacht. Alles is vol, nergens plek. Om het licht te kunnen zien, buigen ze hun hoofd naar achteren. Dáár is het, niet voor of achter, maar boven hen.
Om je heen kijken, het antwoord kan overal zijn. Ik hou van twijfel en vrije geluiden. Zo genoot ik van de verschillende standpunten over woningvraag en -aanbod in ons mooie dorp. Aan de ene kant Zieuwents Belang en de Hummelink-jeugd die zich hard maken voor nieuwbouw. Aan de andere kant de club van twee-huizen bezitters tegen wil en dank. Als je je hoofd in de nek legt zie je dat er aanbod en vraag is. Geen probleem dus. Toch wel :’huizen die te koop staan zijn te duur’, zegt de een. Niet, zegt de ander: ‘starters kunnen dit betalen, en anders mogen ze het huren, maar niemand meldt zich’. Niemand meldt zich, dat zei ook Pro-wonen. Bij hen was niets bekend over Zieuwentse jongeren op zoek naar een betaalbare huurwoning. En bouwen voor fantoom-bewoners: daar beginnen ze niet meer aan.

Ondertussen telt onze leerlingenlijst op school allang niet meer alleen de achternamen waarover Hard en Ciel zo prachtig ‘Mo- Mo- Mokkink den woont daor’ zingen. Er zijn nieuwe namen bijgekomen, in sommige namen hangt zelfs een zweem buitenland. Als we nou eens wisten welk helder licht hen naar Zieuwent had getrokken, dan kon iedereen daar zijn voordeel mee doen. Dus. Ik stelde mijn eigen mini-onderzoekje op, absoluut niet volledig maar meer een steekproef. Daarvoor benaderde ik zes ‘nieuwe’ gezinnen die -voor ze hier kwamen wonen- geen enkele relatie met Zieuwent hadden. Allemaal reageerden ze zeer toegankelijk op de vijf vragen die ik ze stelde:
-Hoe wist u van het bestaan van Zieuwent?
-Wat vindt u aantrekkelijk aan Zieuwent?
-Wat vindt u een absolute voorwaarde om in Zieuwent te wonen?
-Welk cijfer geeft u het wonen in Zieuwent?
-Zou u andere mensen aanraden in Zieuwent te gaan wonen?

Alle zes de gezinnen gaven aan dat ze niet bewust naar een woning in Zieuwent hadden gezocht. Vier van de zes hadden nog nooit van Zieuwent gehoord. Hun zoektocht was vooral gericht op een betaalbare (huur) woning in een dorp in het Oosten van het land. Zonder uitzondering vonden ze dat Zieuwent precies had wat ze in een dorp zochten: een compacte kern omringd door uitgestrekte weilanden en schitterende natuur. Voor drie van de zes was de aanwezigheid van een school en supermarkt voorwaarde om in Zieuwent te gaan wonen ‘hier is alles, als je niet wilt hoef je het dorp niet uit’. De ander drie gezinnen gaven aan dat niet de voorzieningen maar de prijs en locatie van de woning de doorslag gaven: ‘als je in een dorp gaat wonen, kies je ervoor verder van voorzieningen af te wonen. Het is niet erg om geen school in een dorp te hebben.’ Gemiddeld geven de nieuwe-Zieuwentsen een 8+ voor het wonen in Zieuwent. Alle zes gezinnen willen hier blijven wonen en zouden het anderen aanraden. Een tip voor nieuwkomers hebben ze ook: wees nieuwsgierig naar het dorpsleven, laat je zien, doe mee.

Ze zijn allemaal ‘per ongeluk’ in Zieuwent komen wonen. En nu ze er wonen hoeven ze niet meer weg. Bij vier van de zes gaf een toevalligheid de doorslag. ‘De buurman die toen wij het huis bezichtigden, belangstellend langskwam en aangaf het zo fijn te vinden dat er een gezin met kinderen zou komen te wonen’. Of deze ontroerende reactie ‘na drie bezichtigingen in verschillende dorpen dronken we koffie op het terras van het Parochiehuis. We werden er zo vriendelijk onthaald dat dit voor ons de doorslag heeft gegeven’. Maar ook ‘de buren hadden ons huis versierd toen we er kwamen wonen, zo’n warm welkom hadden we nooit verwacht’. En ook ‘een oriënterend gesprek op school had precies de warme sfeer die we zochten’. Allemaal voelen ze zich welkom in Zieuwent ‘mensen zijn hier oprecht nieuwsgierig, sluiten je niet buiten’. Nieuwe Zieuwentenaren halen niet alleen, ze brengen ook. Ze zitten in besturen en zijn vrijwilliger. Win-win voor iedereen.
Zou dit, dacht ik, niet de oplossing zijn voor het woningvraagstuk? Mensen van buiten Zieuwent, met een gezonde geur van frisheid in de genen, die hier in het gastvrije betaalbare dorp tussen het groen komen wonen? Hoe dan? Dat vroeg ik makelaar Steentjes. ‘Als je nooit van Zieuwent hebt gehoord, zoek je dus ook niet naar woningen in Zieuwent’, zegt Wout Steentjes nuchter. Hij praat me bij met cijfers uit 2009. Toen bestond de Achterhoekse kopersmarkt voor 93% uit lokale mensen. Blijft er 7% over voor mensen buiten de regio. Verhuizen naar de Achterhoek is voor 5% werkgerelateerd, waarbij Wout als grootste werkgever het streekziekenhuis Koningin Beatrix noemt. De overige 2% wil graag in het Oosten van het land wonen. Toevallig kwam Wout net van drie woningbezichtingen in Zieuwent met mensen uit overig Nederland die inderdaad nog nooit van Zieuwent hadden gehoord.

Wat kunnen we doen om meer mensen de weg naar ons dorp in het Oosten te wijzen. De makelaar wekelijks een warm visje aanbieden? Zorgen dat het streekziekenhuis altijd vol ligt? Het toeval beïnvloeden? Een grote ster ophangen boven herberg het Witte Paard die aanfloept zodra de makelaar met potentiële nieuwe bewoners de hobbels die naar Zieuwent leiden heeft genomen? Dat we met ons hoofd achterover de ster zien en anderen aanstoten die het nog niet zagen. Dat we dan ons zondagse gezicht plooien en wijde armen spreiden. Dat we ze koffie aanbieden en zeggen dat er plek zat is in de herberg. Dat iedereen hier mee mag doen. Dat de timmerman misschien vrijwilliger bij Houtdorp kan zijn, de aanstaande moeder vast en zeker de sopraan is die nog ontbreekt bij NOIR. Dat er naar het ongeboren kind geluisterd zal worden en het ruimte krijgt om te groeien. Dat de ezel wel zolang bij boer Buiting in de stal kan. Zalig Kerstfeest.

Maddy Hulshofmaddy hulshof

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *