Een foto van Zieuwent
Onderwerpen
Klik hierboven om een onderwerp te kiezen

2e bijeenkomst 24 april 2015

JONG ZIEUWENTS BELANG
Vrijdagavond rond de klok van negen stroomde het Witte Paard langzaam vol met jongeren. Deze keer niet alleen om te genieten van de alcoholische versnaperingen maar om te praten over de toekomst van Zieuwent.

Samen met mijn PIOT compagnon Huub nemen we een bak koffie en gaan zitten. Voor ons Merel Hummelink en Jordi Hummelink die met behulp van de beamer de avond gaan presenteren. Iets later dan gepland, er werd gewacht op de voetballers die nog moesten trainen, start om half 10 de vergadering/presentatie.

Merel en Jordi steken af met het woord leefbaarheid. Hoe houden we samen Zieuwent leefbaar? Er kan een voorbeeld genomen worden aan Harreveld, verteld ze. Hier is samen met het bedrijf “Mazzel” en “Plattelandsjongeren” een project gestart welke bestaat uit 3 fases. Fase 1 bestaat uit een bijeenkomst voor jong en oud waar allerlei knelpunten en problemen middels brainstormsessies naar voren komen. In de tweede fase gaat een bepaalde groep bestaande uit een aantal jongeren en een aantal ouderen kijken naar deze knelpunten, deze waarderen en oplossingen genereren. Daarna worden in fase 3 de oplossingen voorgelegd aan belangstellenden, zoals in fase 1, waarna voor een bepaald punt of voor bepaalde punten subsidie aangevraagd gaat worden zodat dit ook echt opgelost kan worden.

In Harreveld heeft dit geleid tot een meeting tussen ondernemers en jongeren waarbij deze groep, door in gesprek te komen, elkaar leerden kennen. Dit heeft als uitkomst dat enkele arbeidsplaatsen in Harreveld nu ingevuld worden door Harreveldse jongeren. Dit gehele proces, dat geleid wordt door “Mazzel” en “Plattelandsjongeren”, werd in Harreveld gesubsidieerd door de gemeente. Zieuwents Belang heeft eenzelfde subsidieaanvraag ook bij de gemeente liggen en heeft er vertrouwen in dat deze ook ingewilligd wordt. “Mazzel” en “Plattelandsjongeren” zouden zelf ook op deze avond komen om zichzelf te presenteren maar helaas waren ze beide afwezig in verband met ziekte.

Het gehele verhaal wordt vanavond op een interactieve manier gebracht en er wordt vaak om de mening van de, in vijftigtal aanwezige, jongeren gevraagd. Deze merken al gauw op dat leefbaarheid samenhangt met de mogelijkheid tot wonen en dat er, in hun ogen, te weinig huurhuizen beschikbaar zijn. De koophuizen zijn voor velen onbetaalbaar. Bennie Hummelink, die informeel ook aanwezig is, geeft aan dat men hoopt dat begin 2016 de Welkoop gesloopt gaat worden. Dit zou in eerste instantie eerder plaatsvinden maar door een aantal problemen die betrekking hebben op de nieuwe locatie van de Welkoop in Lichtenvoorde is dit uitgesteld. Na de sloop zou er gebouwd kunnen worden. Echter voor huurhuizen heb je investeerders nodig en deze willen er graag zeker van zijn dat hun huizen bezet zijn. De animo in de zaal wordt gepeild en de conclusie is dat er onder deze circa 50 jongeren al 23 potentiele huurders zijn waaronder een aantal die eventueel ook wel zouden willen kopen.

Merel en Jordi vertellen na de discussie over wonen dat deze avond een eerste aanzet is. Ze zijn van plan echt als neventak van Zieuwents Belang te gaan fungeren en zijn naarstig opzoek naar nieuwe leden. Enkelen melden zich spontaan aan dat de indruk geeft dat de Zieuwentse jeugd wel begaan is met haar dorp. Mooi om te horen! Daarnaast benadrukken de gastheer en gastdame dat ze tussen de jongeren willen staan. In het verleden kwamen er weinig jongeren op dit soort avonden dat deed vermoeden dat de drempel om naar Zieuwents belang te gaan iets te hoog was. Dit hopen ze door een aparte tak van Zieuwents Belang te worden op te lossen.

De vergadering word rond 11 uur afgesloten. Tijd om eens even een praatje te maken met deze twee initiatiefnemers. Jordi geeft aan dat hij en Merel zijn benaderd door Zieuwents Belang. Dit was in eerste instantie voor plan Welkoop. We hebben de vorige keer gezien dat deze avonden slecht bezocht werden. We wilden graag een stap terug doen en het niet alleen over wonen hebben maar ook over leefbaarheid. Wat maakt het dat jij in Zieuwent wil blijven en wat vind je belangrijk in Zieuwent en wat niet. Dat soort vragen interesseren meer jongeren zoals vanavond ook te zien was. Deze avond kwam vrij moeilijk op gang. Iedereen kijkt dan een beetje om zich heen maar durft eigenlijk geen mening te geven. Gelukkig was het ijs snel gebroken waarnaar er mooie discussies volgden.

We kunnen terugkijken op een mooie avond. Iedereen was vrij enthousiast over het plan om een samenwerking aan te gaan met “Mazzel” en “Plattelandsjongeren”. We zijn benieuwd wat er uit komt!
Stefan en Huub

Foto's

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *