Een foto van Zieuwent
Onderwerpen
Klik hierboven om een onderwerp te kiezen

Column ‘Zuwentse Karmisse’ van de Libero

Het evenement ‘Zieuwent Live’, in het afgelopen weekend voor de negende maal de succesvolle opwarmer voor de kermis in Zieuwent, heeft mij op het spoor gezet om de oersterke gemeenschapszin van dit kerkdorp te belichten.

Zieuwent, in het dialect Zuwent of Zöwwent, telt iets meer dan tweeduizend inwoners en is daarmee de grootste kleine kern van Oost Gelre. Het dorp met boegbeelden als Anton Stortelder, Jan Cuppers, Jos Kolkman, Ben Donderwinkel en daarnaast ontelbare harde werkers op alle mogelijke voor- en achtergronden, onderscheidt zich door een geheel eigen karakter, mentaliteit en cultuur. Dit alles is er mogelijk de oorzaak van dat het geboortedorp van voormalig Normaalgitarist en zanger Ferdi Jolij, dat voorheen bekendheid genoot door het revuegezelschap De Notenkrakers en het dansorkest The Evening Stars, met maar liefst circa 60 clubs een bruisend verenigingsleven kent. Ook dat men kan pronken met voorzieningen als Het Witte Paard, Sourcy Centre, het Parochiehuis Zieuwent, de St. Werenfriduskerk als een monumentaal pronkstuk en het sportpark De Greune Weide, dat binnenkort als eerste kleine kern in Oost Gelre beschikt over een kunstgrasvoetbalveld. Lichtenvoorde en Groenlo mogen dan wel te koop lopen met hun grote evenementen, Zieuwent kan en mag dat ook doen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het internationale jeugdvoetbaltoernooi Seesing Tournament en het reeds 35 jaar bestaande evenement Paaspop. Een festival dat is uitgegroeid tot een regionaal muzikaal en vocaal fenomeen met in haar bestaan optredens van artiesten als Herman Brood, Marco Borsato en Anouk.

Wat menige grote plaats nog niet kent, heeft Zieuwent verder wel en dat is in de vorm van een documentaire een anderhalf uur durende, kwalitatief hoogstaande, indrukwekkende film met de titel ‘Zuwent’ over het dorp met haar rijke historie, oogstrelende natuur en culturele hoogstandjes. Een verfilming, zijnde een te omarmen dorpsdocument, met een oneindige levenswaarde. Vanzelfsprekend scoort Zieuwent ook met de aanwezigheid van het authentieke boeren- leven c.q. bestaan. Dit laatste heeft vele hechte familiebanden veroorzaakt, alsmede de meest toepasselijke bijnamen voor lang bestaande families. Een en ander heeft een dergelijke omvang, dat een ooit regerend prins van de Zieuwentse carnavalsvereniging De Eumkes liever niet wilde spreken van carnaval, maar van een familiefeest. Maar de als gevolg hiervan ontstane voorbeeldige saamhorigheid, heeft wel tot gevolg gehad dat men onder aanvoering van de inspirerende dorpsorganisatie Zieuwents Belang met de herinrichting van het dorpsplein in 2013 door de Landelijke Vereniging Kleine Kernen de tweejaarlijkse Dorpsvernieuwingsprijs kreeg uitgereikt. Gevolgd door een bij de Europese Dorpsvernieuwingsprijs 2014 toebedeelde eervolle vermelding. Eigenlijk ook weer niet zo verwonderlijk, want de ware kracht van de gemeenschap ligt in de  participatie van al haar burgers. Door dezelfde burgers wordt nu op instigatie van Zieuwents Belang alles afgestemd op verder herstel en verbetering van het landschap rond Zieuwent. In het verlengde daarvan mag ik het beginjaren negentig ten uitvoer gebrachte project Kerkepaden niet onvermeld laten. Een enorme verrijking voor de gehele regio en dat niet alleen wanneer het gaat om het geven van nieuwe natuurimpulsen, maar tevens een ongekend sterke aanzet ter stimulering van het toerisme en de recreatie. In dit geval was Zieuwent onder de bezielende leiding van het duo Stortelder-Molleman ook nog eens de grote en belangrijke voorloper van de daarna aangelegde kerkepaden in onder andere Mariënvelde, Harreveld, Beltrum, Lievelde enzovoorts.

Terugkomende op het spektakelstuk Zieuwent Live. Een spetterende muziek- en zanguitvoering met alleen maar artiesten van eigen bodem en dat in alle leeftijden. Voor de niet-Zieuwentenaren des te begrijpelijker dat de bekende rockgroep Normaal in haar bestaan veel furore maakte met het succesnummer ‘Zuwentse Karmisse’ met daarin hoe kan het anders een solopartij van Zieuwent’s ereburger Ferdi Jolij. Een artiest die een meer dan welkome hoofdgast zal zijn voor een optreden bij de tiende editie in 2016!

DE LIBERO Reacties of tips: delibero@contact.nl
Bron: www.elna.nl 11-6-2015

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *