Een foto van Zieuwent
Onderwerpen
Klik hierboven om een onderwerp te kiezen

Nederlandse Dorpsvernieuwingsprijs 2013

Eind maart 2013 heeft de Landelijke vereniging Kleine kernen een oproep uitgedaan aan de kleine kernen om in te schrijven voor de landelijke dorpsvernieuwingsprijs.
De Nederlandse Dorpsvernieuwingsprijs is een prestigieuze tweejaarlijkse prijs voor dorpen (dorpsbewoners) die innovatieve activiteiten en initiatieven ontplooien die bijdragen aan een goed leefklimaat . Bijvoorbeeld door activiteiten en voorzieningen op te zetten die een bijdrage leveren aan de sociale cohesie, leefbaarheid en duurzaamheid van het dorp. De prijs wordt elke twee jaar uitgereikt en wordt georganiseerd door de LVKK, deels gefinancierd door het Ministerie van Binnenlandse zaken en Koninkrijksrelaties. Het winnende Nederlandse dorp dingt in 2014 mee naar de Europese Dorpsvernieuwingsprijs.

groepsfotodorpsvernieuwingsprijs2013

Wij hebben Zieuwent ingeschreven omdat wij vonden dat onze bevolking die prijs verdient om de manier waarop wordt samengewerkt en resultaten zijn geboekt op onder andere op het gebied van de herinrichting. Tot onze vreugde hoorden we al snel dat we bij de 8 genomineerden hoorden. De 8 genomineerde dorpen waren: Almen, Beltrum, Kronenberg, Merselo, Varsselder Veldhunten, Veeningen, Zegge en Zieuwent.

De jury, bestaande uit Ger Koopmans (waarnemend burgemeester van de gemeente Stein en ex-Kamerlid CDA), Ronald van der Giessen (directeur Oranje Fonds), Frank van Bussel (directeur KNHM) en Jim Bakker (Kootwijkerbroek; winnaar editie 2011) hebben alle finaledorpen bezocht..

Op 7 juni 2013 hebben we de jury in Zieuwent ontvangen en rondgeleid. De jury was onder de indruk, maar gaf aan dat er dit jaar veel goede tegenkandidaten waren.

De uitreiking van de Nederlandse Dorpsvernieuwingsprijs heeft op zaterdag 21 september 2013 plaats gevonden in Kootwijkerbroek.

Alle genomineerde dorpen moesten zich presenteren met een marktkraampje, en een pleidooi houden waarom zij vonden dat hun dorp de prijs hard verdiend.

Zieuwent kwam als winnaar uit de bus! De jury was onder de indruk omdat in Zieuwent uitermate planmatig te werk wordt gegaan en vele kwaliteiten van bewoners worden benut en waar fysiek complexe projecten professioneel worden opgepakt met de kwaliteiten van eigen bewoners! Voor het volledige juryrapport verwijzen we naar de volgende link.

Wij hebben naast de roem en eer ook nog een cheque van 2000 euro gekregen die is ingezet voor een nieuwe brug naar de koepel. Daarnaast hebben we Nederland vertegenwoordigd bij de Europese dorpsvernieuwingsprijs in Vals Zwitserland en zijn we gastheer voor de verkiezing van de dorpsvernieuwingsprijs 2015-2016.

dorpsvernieuwingsprijs in trouw

Foto's