Een foto van Zieuwent
Onderwerpen
Klik hierboven om een onderwerp te kiezen

De kerk

Zieuwent was vroeger 100% katholiek.
De kerk die in Zieuwent stond was te klein, dus moest er een nieuwe en grotere komen.
Dat vond niet alleen de pastoor, maar ook de bevolking.

Er was al een tekening van architect Boerbooms voor een kerk in Groningen, maar daar vonden ze de kerk te groot en de 60.000 Groningers waren bang dat ze hem niet konden betalen.

De 1.000 inwoners van Zieuwent zagen dat probleem niet.
De bouw startte in 1898 en 15 maanden later in 1899 was het klaar.
Natuurlijk zijn daar vele bouwvakkers aan te pas gekomen, maar heel Zieuwent was er bij betrokken. De bevolking bestond voornamelijk uit boeren en deze hadden paarden en wagens.
Zij hebben alle bouwmateriaal naar Zieuwent gehaald. En wie geen paard en wagen had verrichtte hand en spandiensten bij de bouw.

De kosten van de bouw van de kerk waren 140.000 gulden en werden door de bevolking van Zieuwent betaald.

We zijn trots op onze kerk; het is een prachtig mooi gebouw.
Het wordt de kathedraal van de Achterhoek genoemd.

In het zomernummer van Venster, het kwartaalblad van de Stichting Oude Gelderse Kerken (SOGK), verscheen een prachtig verhaal over de Werenfriduskerk in Zieuwent. Via onderstaande link (zomernummer Venster 2015) kunt u dat artikel in pdf-vorm lezen. De SOGK zet zich al meer dan veertig jaar actief in voor het behoud van het religieus erfgoed in de provincie Gelderland. Zij doet dit onder meer door belangstelling te wekken voor religieus erfgoed (o.a. via het kwartaalblad Venster), door de helpende hand te bieden bij restauratie en onderhoud van kerken, en door religieuze eigendommen die ten onder dreigen te gaan, over te nemen. Meer informatie is te vinden op www.oudegeldersekerken.nl. Alle artikelen in Venster en zijn voorgangers (vanaf 1975) zijn digitaal in te zien via www.archieven.nl.

Bestanden

zomernummer 2015 Venster Venster2015_2_Werenfriduskerk.pdf

Links