Een foto van Zieuwent
Nieuws

Glasvezel buitengebied Zieuwent

4 maart 2015

glasvezel
Glasvezel buitengebied Oost Gelre

Gemeenteraad staat garant voor aanleg glasvezelnetwerk
De gemeenteraad heeft besloten garant te staan voor een lening die de aanleg van glasvezel in het buitengebied van Oost Gelre mogelijk maakt. Wethouder Marieke Frank is blij met dit besluit: “We kunnen nu verder met de uitwerking van de plannen en de vragenbundeling voorbereiden. Glasvezel in het buitengebied is belangrijk, niet alleen voor bedrijven, maar ook voor mensen die zorg nodig hebben of voor jongeren in het kader van onderwijs.”
Werkgroep Glasvezel ZieuwentEen goede digitale verbinding voor snel internet en storingsvrije televisie is voor iedereen bijna net zo belangrijk als elektriciteit en water. Maar bij de aanleg hiervan dreigt het buitengebied door lange afstanden en hoge kosten buiten de boot te vallen. Tien Achterhoekse gemeenten en de provincie Gelderland hebben daarom besloten een eigen glasvezelbedrijf op te richten. Wethouder Frank hierover: “Dit bedrijf gaat de aanleg en exploitatie van het glasvezelnetwerk in het buitengebied verzorgen. Hiermee is een totale investering van meer dan 60 miljoen euro gemoeid. Onze gemeenteraad heeft besloten deel te nemen aan dit glasvezelbedrijf en zich garant te stellen voor een bedrag van ruim 2.5 miljoen euro.”

Diensten en kosten
Zodra het glasvezelbedrijf start met de aanleg van het netwerk, kunnen ook bewoners en bedrijven in het buitengebied profiteren van de vele voordelen die een snelle internetverbinding biedt, aldus wethouder Frank: Denk aan zorg op afstand, flexwerken, dataopslag in the cloud, tv on-demand en vele andere digitale diensten die dan beschikbaar komen.” Naast de maandelijkse abonnementskosten voor internet, tv en telefoon, betalen de bewoners in het buitengebied een eenmalige bijdrage van 500 euro (inclusief btw). Voorwaarde voor de aanleg is dat minimaal 50% van de bewoners zich aanmeldt voor deelname.

Witte gebieden
Hoewel de gemeente het graag anders had gezien, mag de glasvezelmaatschappij op grond van Europese wetgeving niet overal een netwerk aan gaan leggen. Dat mag alleen in de zogenoemde ‘witte gebieden’. Dat zijn gebieden waar nog geen andere breedbandvoorziening (zoals bijvoorbeeld coax) aanwezig is of binnen afzienbare termijn door commerciële bedrijven zal worden aangelegd. In Oost Gelre gaat het om zo’n 1700 adressen in het witte gebied.

Inzet dorpsbelangenorganisaties
De provincie Gelderland heeft internetproviders uitgenodigd om hun digitale diensten aan te bieden over het glasvezelnetwerk en hiervoor een divers aanbod van dienstenpakketten samen te stellen. In een later stadium benadert de gemeente de bewoners in de witte gebieden met de vraag of zij aangesloten willen worden op het glasvezelnetwerk. Wethouder Frank hierover: “Wij werken hierin nauw samen met de dorpsbelangenorganisaties. Binnenkort ontvangen de ruim 1700 bewoners een brief met nadere informatie. Per kleine kern wordt vervolgens nog een informatieavond georganiseerd. Leden van de dorpsbelangenorganisaties zullen hun inwoners proberen te overtuigen van nut en noodzaak van de glasvezel, zodat we die 50% deelname ook halen. Ik heb daar alle vertrouwen in, gezien de vele voordelen van snelle verbindingen via de glasvezel.”