Een foto van Zieuwent
Onderwerpen
Klik hierboven om een onderwerp te kiezen

Glasvezel buitengebied

05 augustus 2015
Volg ontwikkelingen glasvezel via aanmelding op nieuwsbrief
Waarschijnlijk heeft u gelezen of gehoord over de plannen om glasvezel in het buitengebied aan te leggen. De Achterhoekse gemeenten en de Provincie Gelderland zijn zeer voortvarend met dit initiatief begonnen. Samen met de Dorpsbelangenorganisaties hadden we de informatieavonden al voorbereid en het aanmeldformulier klaar liggen. Helaas blijkt nu dat Europese regels de uitvoering vertragen. We blijven vol gaan voor de aanleg van de glasvezel, maar we hebben meer tijd nodig om de procedure te doorlopen.
Glasvezel is belangrijk
Glasvezel heeft de toekomst. Met glasvezel krijgt u stabiel en supersnel internet. Dat geeft mogelijkheden voor zorg op afstand, thuis werken, onderwijs, dataopslag in the cloud, tv-on demand en vele andere digitale diensten. U haalt met glasvezel een totaaloplossing in huis voor telefoon, internet en televisie. Wij zetten alles op alles om de glasvezel in het buitengebied aan te leggen.
Witte gebieden
Alleen adressen in de zogenaamde ‘witte’ gebieden komen in aanmerking voor de glasvezel. Dat zijn adressen waar nu nog alleen een koperdraadje ligt voor de telefoonverbinding. Er ligt dus nog geen coaxkabel of glasvezel. Wij hebben een redelijk beeld van de adressen die ‘wit’ zijn. Deze bewoners hebben inmiddels een brief gekregen.
Uitgangspunten
Het uitgangspunt was en blijft dat bewoners en bedrijven in het buitengebied € 500,- euro betalen voor een aansluiting. Daarvoor is wel nodig dat minimaal 50% van de adressen meedoet. Daarnaast betaalt u maandelijkse abonnementskosten voor internet, tv en telefoon. De hoogte van deze abonnementskosten hangt af van het pakket dat u kiest. Hier komen we op terug zodra we de procedure voor de aanleg van de glasvezel hebben afgerond.
Europese regels
Toen we een jaar geleden van start gingen hadden telecombedrijven geen interesse in de aanleg van glasvezel in het buitengebied. Provincie en gemeenten besloten daarom zelf een netwerk aan te leggen en daarvoor een eigen bedrijf op te richten. Dat leek ook te passen binnen de Europese wetgeving. Inmiddels blijkt dat we daarin te optimistisch waren. Dat gaat vooral over regels waar gemeente en provincie zich aan moeten houden voor de financiële ondersteuning van dit project. Immers de aansluitkosten voor inwoners zijn relatief laag vanwege die financiële steun door de provincie en gemeenten.
Langere procedure
Door die Europese regels moeten we een aantal extra stappen zetten. Het doorlopen van al die stappen vraagt ongeveer een jaar. Op dit moment worden die extra stappen uitgewerkt. De teleurstelling bij provincie en gemeenten over de vertraging is groot. We wilden kennelijk sneller dan mogelijk was. Maar we zitten niet bij de pakken neer en volgen nu met evenveel overtuiging de nieuwe route. Dat houdt wel in dat we bewoners van het buitengebied pas in de eerste helft van 2016 kunnen benaderen of ze mee willen doen aan de aanleg van glasvezel.
Op de hoogte blijven
Op onze website vindt u informatie over de aanleg van glasvezel in het buitengebied. Daar staat ook een overzicht met veel gestelde vragen.
Ook kunt u zich aanmelden om informatie te ontvangen over de voortgang van het project glasvezel. U kunt daarvoor een mail sturen naar glasvezel@oostgelre.nl

Logo Glasvezel Achterhoek

Vragen?

Hebt u vragen of opmerkingen dan kunt u die via de mail stellen naar glasvezel@oostgelre.nl of bellen met de gemeente via het algemene nummer (0544) 39 35 35. U komt dan in contact met één van de medewerkers die zich bezighoudt met het project glasvezel buitengebied.

Zieuwents Belang heeft reeds in 2012 een werkgroep glasvezel opgericht waarin de volgende personen zitting hebben:
* Rene Spekschoor
* Patric Nijenhuis
* Hans Remeeus
* Jan Doppen
* Ruud Krabbenborg

Via deze pagina zullen wij u op de hoogte houden van de laatste ontwikkelingen.

Bestanden

persbericht intentieverklaring breedbandbedrijf persbericht-intentieverklaring-Breedbandbedrijf.pdf
veelgestelde vragen breedbandbedrijf FAQ-Breedbandbedrijf-27-11-2014.doc

Links

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *